Cargando…

Presentation of the document Tomato crop in Valle del Fuerte: thesis by Alejandro Artee Jr. 1943

The Journal Revista de Geografía Agrícola reproduces on this occasion one of the theses presented at the Escuela Nacional de Agricultura to obtain the degree of agronomist in June 1943, entitled Tomato crop in Valle del Fuerte, by Alejandro Artee Jr. This document is preserved in the collection of t...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Cruz León, Artemio, Artee Sitten, Alejandro
Formato: Online Artículo
Lenguaje:spa
Publicado: Universidad Autónoma Chapingo 2023
Acceso en línea:https://revistas.chapingo.mx/geografia/article/view/219
_version_ 1780770969576538112
author Cruz León, Artemio
Artee Sitten, Alejandro
author_facet Cruz León, Artemio
Artee Sitten, Alejandro
author_sort Cruz León, Artemio
collection Revista de Geografía Agrícola
description The Journal Revista de Geografía Agrícola reproduces on this occasion one of the theses presented at the Escuela Nacional de Agricultura to obtain the degree of agronomist in June 1943, entitled Tomato crop in Valle del Fuerte, by Alejandro Artee Jr. This document is preserved in the collection of the Central Library of today’s Universidad Autónoma Chapingo and corresponds to a copy of decal with a total length of 44 pages. This document is of great interest as a background to the commercial production of tomato (Licopersicum esculentum), also known as ‘jitomate’ in Mexico, a vegetable produced for commercial purposes, example of the application of technological advances generated by modern science, both at the level of new varieties, irrigation systems, physical protection of crops, fertilizers, chemical control of pests and diseases, application of marketing in packaging, and transport of the product to make it available to consumers; generally intended for consumers abroad, although there are regions and products designed for domestic consumption.
format Online
Article
id oai_chapingo-geografia-_article-219
institution Universidad Autónoma Chapingo
language spa
publishDate 2023
publisher Universidad Autónoma Chapingo
record_format ojs
spelling oai_chapingo-geografia-_article-2192023-08-28T16:22:44Z Presentation of the document Tomato crop in Valle del Fuerte: thesis by Alejandro Artee Jr. 1943 Presentación del documento Cultivo del tomate en el Valle del Fuerte: tesis de Alejandro Artee Jr. 1943 Cruz León, Artemio Artee Sitten, Alejandro The Journal Revista de Geografía Agrícola reproduces on this occasion one of the theses presented at the Escuela Nacional de Agricultura to obtain the degree of agronomist in June 1943, entitled Tomato crop in Valle del Fuerte, by Alejandro Artee Jr. This document is preserved in the collection of the Central Library of today’s Universidad Autónoma Chapingo and corresponds to a copy of decal with a total length of 44 pages. This document is of great interest as a background to the commercial production of tomato (Licopersicum esculentum), also known as ‘jitomate’ in Mexico, a vegetable produced for commercial purposes, example of the application of technological advances generated by modern science, both at the level of new varieties, irrigation systems, physical protection of crops, fertilizers, chemical control of pests and diseases, application of marketing in packaging, and transport of the product to make it available to consumers; generally intended for consumers abroad, although there are regions and products designed for domestic consumption. La Revista de Geografía Agrícola reproduce en esta ocasión una de las tesis presentadas en la Escuela Nacional de Agricultura para obtener el titulo de agrónomo en junio de 1943, titulada Cultivo del tomate en el Valle del Fuerte, cuyo autor es Alejandro Artee Jr. Dicho documento se conserva en el acervo de la Biblioteca Central de la hoy Universidad Autónoma Chapingo y corresponde a una copia a calca con una extensión total de 44 páginas. El documento resulta de sumo interés como antecedente de la producción comercial de tomate (Licopersicum esculentum), también conocido como jitomate en México, una hortaliza producida con fines comerciales, ejemplo de la aplicación de los avances tecnológicos generados por la ciencia moderna, tanto a nivel de nuevas variedades, sistemas de riego, protección física de los cultivos, fertilizantes, control químico de plagas y enfermedades, aplicación de mercadotecnia en el empacado, y trasporte del producto para ponerlo al alcance de los consumidores; generalmente, pensado para consumidores en el extranjero, aunque hay regiones y productos diseñados para el consumo nacional. Universidad Autónoma Chapingo 2023-05-17 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://revistas.chapingo.mx/geografia/article/view/219 Revista de Geografía Agrícola; No. 62 (2019): January-June; 169-173 Revista de Geografía Agrícola; Núm. 62 (2019): enero-junio; 169-173 2448-7368 0186-4394 spa https://revistas.chapingo.mx/geografia/article/view/219/171 Derechos de autor 2023 Revista de Geografía Agrícola https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
spellingShingle Cruz León, Artemio
Artee Sitten, Alejandro
Presentation of the document Tomato crop in Valle del Fuerte: thesis by Alejandro Artee Jr. 1943
title Presentation of the document Tomato crop in Valle del Fuerte: thesis by Alejandro Artee Jr. 1943
title_alt Presentación del documento Cultivo del tomate en el Valle del Fuerte: tesis de Alejandro Artee Jr. 1943
title_full Presentation of the document Tomato crop in Valle del Fuerte: thesis by Alejandro Artee Jr. 1943
title_fullStr Presentation of the document Tomato crop in Valle del Fuerte: thesis by Alejandro Artee Jr. 1943
title_full_unstemmed Presentation of the document Tomato crop in Valle del Fuerte: thesis by Alejandro Artee Jr. 1943
title_short Presentation of the document Tomato crop in Valle del Fuerte: thesis by Alejandro Artee Jr. 1943
title_sort presentation of the document tomato crop in valle del fuerte: thesis by alejandro artee jr. 1943
url https://revistas.chapingo.mx/geografia/article/view/219
work_keys_str_mv AT cruzleonartemio presentationofthedocumenttomatocropinvalledelfuertethesisbyalejandroarteejr1943
AT arteesittenalejandro presentationofthedocumenttomatocropinvalledelfuertethesisbyalejandroarteejr1943
AT cruzleonartemio presentaciondeldocumentocultivodeltomateenelvalledelfuertetesisdealejandroarteejr1943
AT arteesittenalejandro presentaciondeldocumentocultivodeltomateenelvalledelfuertetesisdealejandroarteejr1943